Anades

ANADES, Asociación Nuevo Amanecer de El Salvador (En ny gryning i El Salvador), heter organisationen där jag och Leo kommer praktisera de kommande fyra månaderna. Huvudkontoret ligger i Mejicanos, en egen kommun som gränsar till huvudstaden San Salvador.

Vi åker tidig morgon söndagen den 23 augusti från ett stilla Malmö. Robban slumrar kvar i sängen och jag har inte längre fler tårar kvar. Det går en ilning genom kroppen när jag istället försöker fokusera mina tankar på vart jag är på väg och jag inser att jag faktiskt inte har en aning om vad jag ska få vara med om. Äventyret börjar här.

Två resdygn senare och bilen stannar utanför en stor stålgrind. Tre minuter tidigare, när vi passerat innanför Mejicanos kommungräns, hissades de nerrullade fönstren upp och AC:n ersatte den sköna kvällsbrisen som under hela färden smekt våra ansikten. Klockan är mycket, närmre tio på kvällen, och vi får förklarat för oss att det inte är optimalt att vistas på någon av stadens gator vid denna tidpunkt, allra minst i Mejicanos. Leo och jag är så utslagna efter flygresan och tidsskillnaden att vi inte ens orkar bry oss.

Grinden till ANADES öppnas och vi möts av en lugn och oerhört lummig innergård som precis går att urskilja i månskenet. Det enda som hörs är syrsornas vilda spel. Någon följer oss till våra gästrum, där vi kastar oss i säng och slocknar på direkten. Klockan är ju trots allt sex på morgonen i våra kroppar, som min kära pappa hade sagt.

”Maria, det är så pinsamt! Jag vet inte vad jag ska svara när de frågar!” Mamma påstår att alla undrar vad det är jag egentligen gör här borta på andra sidan havet samt att hon inte vet mer än att jag är framme och har det bra. ”Vad är ANADES? Vad sysslar de med? Vilken är din uppgift där? Hade du inte praktik på IM? Jag fattar inte!” Så låt mig berätta.

ANADES bildades sent 80-tal och har sedan dess varit partnerorganisation till IM. Detta innebär att en del av de pengar som IM samlar in hemma hamnar i projekten som ANADES driver i El Salvador. IM tror nämligen att något av det viktigaste för att kunna hjälpa folk ur fattigdom är lokal kännedom, vilket innebär att vi inte kan göra så mycket från Sverige. Det måste ske på plats och det måste ske med långvarig närvaro. ANADES målsättning är att bidra till utsatta familjers och områdens inflytande, för att tillsammans med dem bygga ett värdigt, solidariskt och hållbart liv.

Förutom för personlig utveckling, finns det många anledningarna till att jag befinner mig här. Jag har som uppgift att rapportera hem till IMs givare vad som händer med pengarna de skänker. Detta görs bland annat genom bloggande. Jag ska även fungera som en sorts länk för IM och se till att samarbetet med ANADES faktiskt fungerar som det är tänkt. Dessutom är en anledning att Sida (som finansierar hela praktikperioden) vill att fler intresserar sig för biståndsarbete i stort så att de kan bygga upp en resursbank inför framtiden. Slutligen syftar det sista skälet naturligtvis till att jag ska bidra med något till ANADES under de fyra månader jag vistas här.

Min uppgift på organisationen har hittills handlat om att fotografera och filma alla deras projekt, för att de ska kunna visa upp detta i olika sammanhang. Det har varit intensivt och inneburit mycket resande, men samtidigt har det varit väldigt lärorikt att på så kort tid få en helhetsbild av organisationen och lära känna alla nya människor och miljöer. Dessutom är det ju utmärkt för er, då ni enkelt kan sätta er in i vårt arbete. Ta en titt nedan på Leos och min lilla bebis för att se vad vi kämpat med dygnet runt under en dryg vecka!

OBS! Glöm inte trycka på CC-knappen i spelarens nedre verktygsfält för att få svenska undertexter. I menyn som kommer upp väljer du det språk du vill ha.

Så. Nu slipper du få fler dumma frågor och känna dig idiotförklarad i fortsättningen. Bra va, mamsen? De som inte hade 15 futtiga minuter över får skylla sig själva.

Bilder: En man skär i ett ätbart blad på ANADES gård / Organisationen firar 25 år med visning av vår film för drygt 150 personer / Utsikt över grönskande berg från gården / Höna som ger ägg som ger inkomst / Lyriska linslusar på förskolan i Mejicanos / Alla får vara med! / Leo skaffar ny kompis medan mammorna har möte om viktigheter / Hårt arbete då det ska bli en fin skolgård på baksidan av organisationens kontor… / …Men allt går bara vi hjälps åt! / På gården produceras balsam efter en lång och krävande process / Det odlas även lök! / Vägen till de olika samhällena där kvinnogrupperna träffas är kantad av uttorkade majsplantage / Leo skaffar nya fiender?

IMG_6784
IMG_7061
IMG_6766
IMG_6659
IMG_6631
IMG_6602
IMG_6375
IMG_6425
IMG_6420
IMG_6751
IMG_6737
IMG_6277
IMG_6618

2 reaktioner på ”Anades”

  1. En fantastisk film, Maria, även om jag inte förstod spanskan. Jag skall se om den, när den blir översatt.
    Gissa om jag är stolt!!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.