Antigua

Efter den intensiva veckan runt sjön var det dags att återvända hemåt, men med ett stopp på vägen. Antigua, med sina kullerstensgator, koloniala arkitektur, färgglada hantverksbutiker samt kyligare klimat, gav oss några lugnare dagar av att bara vara. Vi njöt av att kunna vara i solen utan att svettas ihjäl, dricka te i mysiga hål i väggen och inte bli lika utstuderade som i San Salvador. Hit kommer nämligen majoriteten av Guatemalas turister förr eller senare, oavsett om det vankas festhelg, shoppingtur eller flera månaders språkstudier.

Staden omges av tre mer eller mindre aktiva vulkaner, alla med toppar över 3700 meter. Antigua var, som namnet antyder, före detta huvudstad i Guatemala fram till att platsen under senare delen av 1700-talet drabbades av två jordbävningar som ödelade stora delar. Då bestämdes det att huvudstaden skulle återuppbyggas, men denna gång längre från alla vulkaner (eftersom de trodde att dessa var upphovsmakarna till den seismiska aktiviteten). Idag ligger huvudstaden i landet ett kortare podcast-avsnitt från Antigua, det vill säga cirka 45 minuter med bil.

Efter att ha läst på lite grann om vulkaner i allmänhet, och Antiguas i synnerhet, blev jag förvånad när jag rannsakade mig själv och insåg att jag inte lagt märke till dessa tre jättar när vi befann oss i staden. Det första som slog mig var att jag nu blivit så pass van vid att alltid ha en vulkan i sikte (både San Salvador och Lago Atitlán omges som bekant av fenomenet). När jag dock började jämföra mina bilder på Antigua med de jag fann på nätet blev det desto tydligare var felet låg – det var helt enkelt molnens fel!

Bortsett från vulkaner är det mest signifikanta för staden kulturen och folket som härstammar från mayaindianerna. Även här märks utanförskapet och jag behöver inte gå många kvarter från stadskärnan för att inse att turistdestinationer som Antigua inte befrias från orättvisorna. Jag har ägnat stor del av tiden i Guatemala med att försöka ta in och inte blunda för hur illa det ligger till. För, som jag varit inne på under tidigare resor, tror jag inte på att vända bort blicken löser några problem. Hur skönt det än må vara i stunden.

IMG_0787
IMG_0792
IMG_0782
IMG_0778
IMG_0793
IMG_0783

En reaktion på “Antigua”

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.