IMG_4746

Backwater

Från Varkala tog jag och mina nya likasinnade och härliga vänner (Sandra från Sverige samt Gen, Leah, Bec och Hannah från England) oss upp till Alleppey och det berömda backwaters. Vi hade bokat en husbåt över natten som skulle ta oss runt på de små kanalerna som bildar många mils färdvägar innanför havskusten och förmodligen den främsta aktivitet som du inte får missa om du besöker Kerala. Kanalerna har skapats både naturligt och artificiellt och förutom dess uppenbara användning för transportering har här bildats ett unikt ekosystem för diverse djur- och växtarter. Jag blev dock utlovad att det inte skulle finnas några krokodiler och hoppade nöjt i det härliga sötvattnet.

Vi hade ett superhärligt dygn på vår överförväntan lyxiga husbåt. Jag hade i och för sig trott att den skulle vara i stil med en större eka, vilket ju visade sig var helt fel. Vi hade tre sovrum, alla med separata badrum, och vardagsrum i fören med soffgrupp och matsalsbord. I aktern fanns köket där vår privata kock höll våra magar glada. Allt detta för priset av 200 kr/person. Sjukt! Vi spenderade dagen sakta flytandes fram på kanalerna som var kantrade av palmer och små pittoreskt färgglada byar här och där. I skymningen la vi till för natten och hoppade i en mindre gondol som skulle ta oss på en tur på de ännu mer undangömda kanalerna – som vi fnissigt kallade back-backwaters.

Dock finns det ju baksidor med allt, så även med backwaters-fenomenet. Mossan (som ni ser några bilder ner) är ett tecken på långtgående ekologiskt problem – nämligen övergödning. Befolkningen som bor längst med kanalerna är ofta två-fyra gånger större än längs med övriga Keralas kust, vilket har satt hårt tryck på landmassorna och odlingarna i området och gödningsmedel är allt som oftast en nödvändighet. Ett annat problem är skapat av den ökade turismen. Allt fler husbåtar drivs numera av motorer som (såklart) släpper ut farligheter i vattnet, något som inte uppskattas av fiskarna och i sin tur gjort att fågellivet minskat med femtio procent. Det är inte utan att jag får dåligt samvete när jag gång på gång under denna resa gör saker som strider mot mina värderingar och bidrar till dessa hemskheter. Bajs.

Natten därpå spenderade vi på ett hotell på stranden i Alleppey. Jag insöp noggrant och nostalgiskt solnedgången, eftersom jag visste att det skulle bli min sista vid havet. Nu beger vi oss inåt land, uppåt bergen, mot annorlunda klimat, natur och stämning. Gotta love the kontraster i detta land, people!

IMG_4550
IMG_4688
IMG_4562
IMG_4573
IMG_4597
IMG_4578
IMG_4733
IMG_4623
IMG_4722
IMG_4742
FullSizeRender 2

Comments (0)

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *