Mysore

Så har jag nått den sista destinationen på min resa. Mysore ligger i delstaten Karnataka, precis som Bangalore, och därför börjar jag närma mig platsen där jag startade. Staden är främst känd som Ashtangayogans födelseort (hit kommer yogis från världen över för att praktisera) samt huvudstad för det tidigare kungadömet mellan 1399 till 1947 (då Indien blev självständigt). Kvar från kungadömet är det (i alla fall på bild) enastående kungapalatset. Palatset har över fyra miljoner besökare varje år, även om det kändes som att de tryckt in allihopa på samma dag när jag var där. Jag har aldrig känt mig mer obekväm och klaustrofobisk där vi föstes omkring i megastora grupper. Det är (som tur är) det mest turistiska jag gjort under resan och jag var något lättad när vi fick se solljuset igen.

Resten av tiden hängde jag, trött på att resa runt, på marknader (jag blev bland annat lurad att köpa oljor, rökelser, kryddor, teer och en banan) och i yogasalar. Jag provade för första gången Ashtanga yoga Mysore style (där klassen inte är ledd av en lärare, utan varje elev gör sina ställningar i eget tempo med assistans av läraren). Eftersom jag var själv med min lärare Jaiprakash, då ingen annan anmält sig till klassen, kändes det till en början väldigt konstigt att han bara skulle vara där och typ observera mig. Efter ett tag slappnade jag dock av och lyckades till och med locka fram några leenden hos den stela mannen med mina ännu stelare ställningar. Score!

Idag fick jag googla något sjukt. På bussen på väg in i Mysore började kossorna se konstiga ut. Alltså mer konstiga än vanligt. Först trodde jag att jag såg i syne, med tanke på att jag åkt buss i sex timmar och inte sovit särskilt bra natten innan. Men visst fan var alla kor illgula. En snabb anteckning i mobilen för att inte glömma bort det hela (varför är kossorna gula?). Svaret fick jag några timmar senare. Tydligen färgas korna inför en högtid de har en gång om året. Ser man på.

One day of the festival gives special thanks to cattle for their contributions to the rice harvest. To give thanks to the cows people bathe them in turmeric water, believed to have medicinal properties. This dyes many cattle a vivid shade of yellow that lasts nearly a month. People also decorate their cattle, painting their horns bright colors and often ornamenting their foreheads with a crown of flowers or sea shells. The most wild part of the ceremony happens in the evening where cattle jump over several rows of fire.

Ps. Jag gillar egentligen inte sättet de turistar ut elefanterna på bilden nedan, men den ena såg så himla glad ut så jag va tvungen att fota den.

IMG_5090

IMG_5080

IMG_5087
IMG_5078
IMG_5115

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.