På menyn

På grund av dess kulturella mix blandas även smakerna på Caye Caulker. Detta, plus det faktum att vi aldrig befinner oss mer än 50 meter från havet, gör att maten blir till en upplevelse bortom denna värld. En dag valde vi att lyxa till det lite extra. Frukost: hemmarostad granola med färsk frukt och yougurt över en bra bok. Lunch: grillade räkspett i cocos- och currysås på stranden. Middag: helstekt grillad hummer i vitlökssmör med vitlökspotatismos i mysig atmosfär. Efterrätt: hemmagjord cocosglass med äkta cocosflingor och havet som enda vittne.


 

Jag sätter mig längst ut på bryggan. Nu är det alldeles kolsvart över havet. Vågorna hörs i ett sakta mönster, den ljumma vinden frasar i palmbladen och ett dovt mullrande kommer från en ensam fiskebåt ute på det stora svarta. Detta, samt ett rasslande från en kedja till en förtöjd segelbåt längre ut på bryggan, bryter den annars ljudlösa upplevelsen. En doft av oändligt hav. Rakt framför mig finns inget inget inget och så tillslut Jamaicas sydspets. Forsätter vi några tusentals kilometer till når vi Mauretaniens kust. Och jag blir helt upptagen av situationen. Hur många gånger har jag inte suttit vid ett hav och bara känt för att gråta för att det är så vackert? Det är så nära jag kommer att uppleva något religiöst. Doften som jag inte kan beskriva, men heller inte leva utan. Och jag konstaterar som så många gånger förr att jag måste bo vid havet.

Jag brukar inte be om saker. Men vid de där extra hopplösa tillfällena har det skett att jag gjort undantag. När det väl händer handlar min önskan alltid bara om en sak; att jag ska vara lycklig. Inte mer specifikt än så. När jag sitter och äter min glass och tittar ut över havet, tar in doften och ljuden, inser jag att min önskan har blivit uppfylld. Vidare slår det mig att det även är första gången jag inser det. För det händer ju att vi ber om saker, men kanske har vi svårare att vara så pass närvarande att vi uppfattar när de faktiskt slår in. Jag är så glad för allt jobb jag har lagt ner på att ta mig dit jag är idag. Jag är så tacksam för alla i min närvaro och för allt jag får uppleva. Det känns knäppt att inse att en glass i natten kan framkalla hela denna känslostorm, men ibland behövs det inte mer än så.

Innan jag promenerar vidare hemåt går jag in på den lokala butiken och prutar ner en Snickers från 10 kr till 8,50 kr. Värt.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.