Playa Popoyo

Jag har tagit mig från Centralamerikas minsta land till dess största. Nicaragua, som dock har nästan lika många invånare som El Salvador, men är betydligt större till ytan, har oerhört mycket att erbjuda. Landet innehåller 7 procent av världens biologiska mångfald samt den näst största regnskogen på den amerikanska kontinenten. Nära 20 procent av landets yta är skyddat i form av nationalparker och biologiska reservat. Score!

Så fort jag stigit av bussen i huvudstaden Managua och satt mig i den privata taxibilen, som skulle ta mig ner till surfmeckat vid Stillahavskusten, märkte jag stor skillnad mellan landet jag varit bosatt i de senaste månaderna och mitt första resmål. Först och främst noterar jag avsaknaden av fordon på vägarna, säkerligen en följd av att landet inte alls är lika tättbebyggt. Därtill är infrastrukturen och landskapet vi passerar mycket mer utvecklat än El Salvadors. Under den två timmar långa färden ner till Soma (mitt lyxresort den närmsta veckan) hinner jag och min chaffis Luis bonda kring samtalsämnen som droger, gängvåld, utbildning, familjesituationer, landsbygdsutveckling, Sverige samt mycket mer. Jag säger hejdå till honom med hans ord ”Det finns absolut inget farligt här i Nicaragua” ekandes i huvudet.

Den kommande veckan, inklusive julhelg, njuter jag av att bara vara. Jag surfar varje dag och det är helt fantastiskt. Helt klart bästa surfstället jag varit på, med lagom stora och fina vågor som ständigt kommer på beställning. Gustavo, min guide, lär mig att svänga medan jag läxar upp honom kring homoäktenskap och jämställdhet när vi guppar runt ute i det stora blå. Bra utbyte! För övrigt består veckan av underbar mat, mysigt sällskap, tystnad, yoga, solnedgångar och -uppgångar och en himla massa hundar. See for yourselves!

Tråkig fakta: vet ni vilket som var det enda landet av FNs 193 medlemsländer att inte vilja ställa sig bakom det globala klimatavtalet som nyss klubbades igenom i Paris? Svar: Nicaragua.

IMG_1083
IMG_1111
IMG_1090
IMG_1153
IMG_1091
IMG_1109
IMG_1140
IMG_1075
IMG_1038
IMG_1122

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.